Program: L-V: 09:00 - 18:00 / S: 10:00 - 15:00 info@universalstone.ro
Piatra Naturala
Transport rapid în toată țara 24/48 h
+40 722 942 544

piatră naturală

Tipuri de piatra

MARMURA: 

Marmura este o roca metamorfica comupsa in cea mai mare parte din calcit(foram cristalina a carbonatului de calciu) si obtinuta prin metamorfoza calcarului.
Culorile diverse ale marmurei se datoreaza impuritatilor ce fac parte din structura acesteia. Cele mai des intalnite culori pentru marmura sunt (alba, cenusie, gri, neagra si rosie)
In functie de tipul de marmura aleasa, aceasta poate avea multiple intrebuintari precum (pavaje, placari verticale, trepta interioare si exterioare, blaturi, ancadramente).
 
Date tehnice Marmura:
 • Duritate : 3 - 4 pe scala Mohs
 • Densitate : 2.55 - 2.7 Kg/cm³
 • Rezistenta la compresiune : 70 - 140 N/mm²
 • Modul de ruptura :12 - 18 N/mm²
 • Absorbtia de apa : mai putin de 0,5%
 • Porozitate: foarte scazută
 
2. GRANITUL:
 
Granitul este o roca magmatica masiva ce are o granulatie grosiera (cristale cu dimensiunea de cativa milimetrii), formata la adancimi mari, continand in principal cuart, feldspat sau minerale de culoare inchisa.
In functie de tipul de granit ales, acesta poate avea multiple intrebuintari precum (pavaje, placari verticale, bai, bucatarii, terase). Granitul un tip de piatra naturala ce se poate folosi acolo unde exsita spatii umede sau locuri cu un trafic mediu si intens.
 
Date tehnice Granit:
 • Duritate: 6-7 pe scara Mohs
 • Densitate: 2,65 – 2,75 g/cm3
 • Rezistența la compresiune: 140 - 210 N/mm²
 • Absorbtia de apa: valori cuprinse intre 0,1 - 0,6%
 
3. TRAVERTINUL:
 
Travertinul este o roca poroasa de calcar, alcatuita din calcit, ce se regaseste intre-o mare varietate de culori de la galbui pana la bruna. Aceasta roca are o structura neuniforma, fiind usor venata.
In functie de tipul de travertin ales, aceasta poate avea multiple intrebuintari precum (pavaje, placari verticale, trepta interioare si exterioare, ancadramente).
 
Date tehnice Travertin:
 • Duritate: 3-4 pe scara Mohs
 • Densitate: 2.4t/m3
 • Rezistența la compresiune: 33.5 N/mm²
 • Absorbtia de apa: valori cuprinse intre 1- 2,4%
 
4. ARDEZIA:

Ardezia este o roca metamorfica ce se formeaza sub presiunea scoartei terestre, la temperaturi inalte, intarindu-se si devenind un material foarte rezistent si durabil.
Granulatia si culorile ardeziei depind de locul din care a fost extrasa, dar și de compozitia chimica a solului in care aceasta a luat nastere.
Paleta coloristica a ardeziei este una larga, insa predomina tonurile inchise. Nuantele ardeziei pornesc de la rosu, ocru, crem, verde, gri, pana la negru.
Ardezia se poate folosi atat la placari interioare (pardoseli si pereti sufragerii, bai, bucatarii, birouri, cafenele), cat si la placari exterioare (fatade, garduri, socluri, stalpi, alei, terase)
Placile de ardezie sunt durabile, versatile si elegante, se monteaza usor si nu necesita o ingrijire minutioasa sau costisitoare, aceasta este antiderapanta, mentine si transmite caldura.
 
Date tehnice Travertin:
 • Duritate: 6-7pe scara Mohs
 • Densitate: 2.6-28t /m3
 • Rezistența la compresiune: 33.5 N/mm²
 • Absorbtia de apa: valori cuprinse intre 0,1- 0,6%
 
5. CALCARUL:

Calcarul este o rocă sedimentară, dominant organogenă, de culoare albă, cenușie sau galbenă. Roca este compusă în special din mineralele calcit și aragonit.
Calcarul este utilizat din cele mai vechi timpuri ca material de constructie, fiind si una dintre cele mai raspandite roci sedimentare.
In functie de tipul de calcar ales, aceasta poate avea multiple intrebuintari precum (pavaje, placari verticale, trepta interioare si exterioare).
 
Date tehnice Calcar:
 • Duritate: 3-4 pe scara Mohs
 • Densitate: 2,5-2,7t /m3
 • Rezistența la compresiune: 25.6 N/mm²
 • Absorbtia de apa: sub 1%
 
6. GNEISS:
 
Gneiss-ul este o rocă metamorfică, caracterizată prin formațiuni de minerale recristalizate (feldspat, mică și cuarț) sub acțiunea presiunii, căldurii intense și reacțiilor chimice din interiorul pământului.
Gnaisurile sunt printre preferate datorită frumuseții lor dure, în culori vibrante și puternice
În functie de componenții minerali, gnaisurile se găsesc în mai multe variante: cu biotit (mică de culoare neagră, verde sau brună), cu muscovit (mică alb-gălbuie), cu hornblendă (silicați de magneziu, fier, aluminiu și alte metale, care îi dau un luciu sticlos), cu granați (minerale cristalizate caracteristice rocilor eruptive) și gnaisurile rubanate, caracterizate prin dungi cu reflexe foarte frumoase, formate prin alternanța mineralelor.
 
7. BAZALT:

Bazaltul este o roca vulcanica rezultata din eruptia magmei la nivelul suprafetei pamantului sub forma de lava.
Forma, structura si textura bazaltului depind foarte mult de locul si felul eruptiei: lava poate erupe sub apa sau in aer, prin cenusa vulcanica sau ca rauri de lava.
Principalele utilizari ale bazaltului sunt in domeniul constructiilor si anume de cladiri, terasamente si fundatii, pentru pavelele utilizate pe drumurile publice dar si pentru constructia de monumente.
In amenajari interioare bazaltul este folosit pentru pavarea gradinilor, aleilor sau cailor de acces dar si pentru realizarea de pardoseli in diferite zone din casa.
Majoritatea cumparatorilor aleg bazaltul datorita aparentei sale neobisnuite data de culorile sale inchise, care totusi se imbina perfect cu aproape orice alt element decorativ al casei.
 
8. GRESIE:

Gresia este o roca din categoria rocilor sedimentare formata prin cimentarea nisipului.
In functie de natura cimentului, gresiile pot fi sfaramicioase sau foarte bine consolidate.
Majoritatea gresiilor sunt alcatuite din cuart sau feldspat deoarece acestea sunt cele mai des intalnite minerale din scoarta terestra.
Culoarea gresiiilor este foarte variata, la fel cum nisipul are culori variate: de la negru la alb, galben, roz, rosu, verde, gri, cenusiu, maro.